Klíčení jako přirozený proces přivádí semínko k životu. Když v přírodě spadne semínko nebo oříšek ze stromu, obsahuje kyselinu fytovou, která má odradit predátory. Snižuje vstřebatelnost minerálních látek i pro lidské tělo. Spadený oříšek obsahuje také inhibitory enzymů. Ty „brzdí“ a chrání semena v zemi, dokud nepřijde déšť. Vlhkost pak nastartuje klíčení.

… aneb Proč oříšky aktivujeme a proč celá jejich výroba trvá 3 – 5 dní?

Namočením oříšků a semen napodobuji tento životadárný proces! Klíčením a aktivací dochází ke snížení kyseliny fytové i inhibitorů klíčení. Naše tělo tak využije maximální výživový potenciál ořechů a semínek. Zvýší se vstřebatelnost minerálů (zejm. zinku, hořčíku, železa a vápníku) Zlepší se stravitelnost – takže už žádná těžkost v žaludku. A navíc našemu tělu dodají enzymy.

Propojujeme moudrost starých Aztéků se superpotravinami

Už moudří Aztékové mandle před konzumací nejprve máčeli v mořské vodě a pak je pomalu sušili na slunci, aby v nich zachovali aktivovaný život. Intuitivně věděli to, co naši vědci odhalili výzkumem o antinutričních látkách – kyselině fytové a inhibitorech (blokátorech) enzymů obsažených v semínkách a ořeších.

Vracím se k moudrosti našich předků. Klíčím pro vás semínka a aktivuji ořechy k životu. Vybírám ty nejkvalitnější raw ořechy. Procesem máčení (klíčení) v revitalizované vodě se 6-i stupňovou filtrací ořechy aktivuji k životu a následně suším  při velmi nízkých teplotách, aby si zachovaly enzymy podporující trávení a vstřebávání všech výživných látek. Věřím, že takto aktivované ořechy jsou dokonale připravené pro trávení a doslova nadupané vitamíny a minerály ve formě pro tělo dostupné.

živá svačina - probouzíme životní energii ořechů a semínek

Proč je důležité namáčet ořechy? Aby se probudily k životu napřed ony a díky nim i vy. Nabízí se slovo klíčit, ale ořechy – na rozdíl od semínek – klíčky netvoří, z aktivovaných ořechů vyroste rovnou rostlina. Proto hovoříme o tzv. aktivaci. Tak jako staří Aztékové sušíme ořechy několik dní při nízké teplotě pod 42 °C, aby pro vás zůstaly ŽIVÉ - ultimátně raw.

minerály, které tělo snadno vstřebá

Když v přírodě spadne semínko nebo oříšek ze stromu, obsahuje kyselinu fytovou, která má odradit predátory. Kyselina fytová patří mezi tzv. antinutriční látky „snižující nutriční (výživovou) hodnotu potravin, ve kterých jsou obsaženy. Jsou příčinou nižší biologické využitelnosti živin.“ Kyselina fytová působí tak, že se váže na minerály (zinek, hořčík, železo a vápník) a brání jejich vstřebávání v těle. Máčením ořechů snížíme obsah těchto fytátů. Díky tomu se uvolní („odemknou“) esenciální minerály a pro naše tělo jsou tak lépe dostupné (biologicky využitelné). Využijeme tak maximální výživový potenciál ořechů a semínek.

snadná stravitelnost a enzymy jako bonus

Konec těžkosti v žaludku … aktivované ořechy a semínka jsou jednodušší pro trávení než běžné ořechy díky procesu máčení, ten totiž vyplaví inhibitory/blokátory enzymů. Bez těchto inhibitorů jsou pak naše trávicí enzymy efektivnější a pomáhají nám lépe vstřebat živiny. Máčení tak zlepšuje proces trávení a necítíme “těžkost” v žaludku.
Po procesu máčení aktivované ořechy sušíme při velmi nízkých teplotách do 42 °C, aby se zachovaly enzymy k podpoře trávení. Takto upravené ořechy jsou krásně křupavé a jsou chuťově jemné.

funkční ochucení – 10 let praxe v celostní (holistické) stravě

V poslední fázi výroby ŽIVÝCH OŘECHŮ® aktivované ořechy celostním způsobem ochucuji a znovu do 42 °C suším. Jako celostní výživová poradkyně vybírám pro ochucení aktivovaných ořechů přírodní superpotraviny, které různým způsobem podporují celkové zdraví a rovnováhu. Například Energetizující pistácie ochucené kurkumou a guaranou stimulují a působí protizánětlivě, ochucení ume octem posunuje Harmonizační kešu z celostního pohledu zásadotvorným směrem, Vlašský ořech plný vitality ochucený plodem Camu Camu podporuje imunitu nebo Čokomandle v raw čokoládě bez cukru stimuluje a podporuje dobrou náladu.

Aktivuji pro vás ořechy tak, jak si je vyrábím sama pro sebe. Tím nejpoctivějším způsobem s myšlenkou na odkaz předků v hlavě. Hledám a testuji taková ochucení, které je jsou prostě dobrá, ale zároveň podporují naše zdraví. Jako celostní výživová poradkyně věřím, že správně upravené potraviny jsou prvním lékem, po kterém bychom měli sáhnout. A užívat je denně.