Klíčení je přirozený proces, který přivádí semínko k životu. Aktivací (klíčením) ořechů v raw kvalitě aktivujeme jejich enzymyAktivace také snižuje obsah kyseliny fytové i inhibitory enzymů a naše tělo tak využije maximální výživový potenciál ořechů. Díky tomu se zvýší vstřebatelnost minerálů (zejména zinku, hořčíku, železa a vápníku), ořechy jsou stravitelnější a navíc našemu tělu dodají enzymy.

Co znamená „aktivace“ ořechů?

Namáčením se ořechy v raw kvalitě (nikoli běžné ořechy) probouzí k životu. Nabízí se slovo klíčit, ale ořechy (na rozdíl od semínek) klíčky netvoří, z aktivovaných ořechů vyroste rovnou rostlina. Proto hovoříme o tzv. aktivaci.

Když v přírodě spadne semínko nebo oříšek ze stromu, obsahuje kyselinu fytovou, která má odradit predátory. V lidském těle se tyto fytáty váží na minerály (zinek, hořčík, železo a vápník) a snižuje se tak jejich vstřebatelnost (více informací najdete na stránce Bezpečnost potravin). Máčením ořechů snížíme obsah této kyseliny. Díky tomu se uvolní neboli odemknou esenciální minerály a pro tělo jsou tak snáze dostupné.

Aktivované ořechy jsou tedy díky procesu máčení jednodušší pro trávení než běžné ořechy. Po procesu máčení aktivované ořechy sušíme při velmi nízkých teplotách do 42 °C, aby se zachovaly enzymy k podpoře trávení. Takto upravené ořechy jsou krásně křupavé a chuťově jemné.

V poslední fázi výroby aktivované ořechy holisticky ochucujeme a znovu do 42 °C sušíme. Pro ochucení aktivovaných ořechů vybíráme přírodní superpotraviny, které holisticky podporují celkové zdraví a rovnováhu: kurkuma působí protizánětlivě, raw čokoláda bez cukru zlepšuje náladu, plod Camu Camu podporuje imunitu.

živá svačina - probouzíme životní energii ořechů a semínek

Proč pro vás ořechy aktivujeme (klíčíme)? Aby se probudily k životu napřed ony a díky nim i vy. Nabízí se slovo klíčit, ale ořechy – na rozdíl od semínek – klíčky netvoří, z aktivovaných ořechů vyroste rovnou rostlina. Proto hovoříme o tzv. aktivaci. Poté, tak jako staří Aztékové, sušíme ořechy několik dní při nízké teplotě pod 42 °C, aby pro vás zůstaly ŽIVÉ - ultimátně raw.

minerály, které tělo snadno vstřebá

Když v přírodě spadne semínko nebo oříšek ze stromu, obsahuje kyselinu fytovou, která má odradit predátory. Kyselina fytová patří mezi tzv. antinutriční látky „snižující nutriční (výživovou) hodnotu potravin, ve kterých jsou obsaženy. Jsou příčinou nižší biologické využitelnosti živin.“ Kyselina fytová působí tak, že se váže na minerály (zinek, hořčík, železo a vápník) a brání jejich vstřebávání v těle. Máčením ořechů snížíme obsah těchto fytátů. Díky tomu se uvolní („odemknou“) esenciální minerály a pro naše tělo jsou tak lépe dostupné (biologicky využitelné). Využijeme tak maximální výživový potenciál ořechů a semínek.

snadná stravitelnost a enzymy jako bonus

Konec těžkosti v žaludku … aktivované ořechy jsou jednodušší pro trávení než běžné ořechy díky procesu máčení, ten totiž vyplaví inhibitory/blokátory enzymů. Bez těchto inhibitorů jsou pak naše trávicí enzymy efektivnější a pomáhají nám lépe vstřebat živiny. Máčení tak zlepšuje proces trávení a necítíme “těžkost” v žaludku.
Po dlouhodobé aktvivaci ořechů v raw kvalitě je sušíme při velmi nízkých teplotách do 42 °C, aby si zachovaly právě aktivované enzymy a podpořily tak naše trávení. Takto upravené ŽIVÉ OŘECHY® jsou krásně křupavé a chuťově jemné.

z rukou celostní výživové poradkyně

V poslední fázi výroby ŽIVÝCH OŘECHŮ® aktivované ořechy holisticky ochucuji a znovu do 42 °C suším. Jako celostní výživová poradkyně vybírám pro ochucení aktivovaných ořechů přírodní superpotraviny, které holisticky/celostně podporují celkové zdraví a rovnováhu. Například Energetizující pistácie ochucené kurkumou a guaranou stimulují a působí protizánětlivě, ochucení ume octem posunuje Harmonizační kešu z celostního pohledu zásadotvorným směrem, Vlašský ořech plný vitality ochucený plodem Camu Camu podporuje imunitu nebo Čokomandle v raw čokoládě bez cukru stimuluje a podporuje dobrou náladu.

Aktivuji pro vás ořechy tak, jak je vyrábím sama pro sebe: tím nejpoctivějším způsobem s myšlenkou na odkaz předků v hlavě. Hledám a testuji taková ochucení, která jsou dobrá a zároveň podporují naše zdraví. Jako celostní výživová poradkyně totiž věřím, že správně upravené potraviny jsou prvním lékem, po kterém bychom měli sáhnout. A užívat je denně.